Gezondheid Labrador Retriever
 
Als u onze site bezoekt bent u wellicht op zoek naar een Labrador pup. Voordat u overgaat tot de aanschaf van een Labrador pup is het verstandig om onderstaande info goed door te lezen en u eventueel nog verder te laten informeren via internet of een dierenarts. 

Zo kunt u wel overwogen een beslissing nemen of niet alleen het karakter van de Labrador bij u en uw eventuele gezin past maar, dat u ook op de hoogte bent van alle ziektes die bij de Labrador voor kunnen komen.

Ondanks dat onze fokdieren getest zijn op HD-ED-Ogen, geeft dit geen enkele garantie dat uw pup niet toch 1 van deze afwijkingen kan krijgen.
Dit geldt trouwens voor elk ras, stamboomhond, kruising of look-a-like. 

Hieronder zullen wij enkele van deze voorkomende ziektes beschrijven:

HD =

Heupdysplasie, dit is een ontwikkelingsstoornis aan het heupgewricht, wat kan ontstaan door erfelijke en omgevings factoren , zoals het genetisch materiaal van de ouders en voorouders, voeding en beweging. Voor de fok mogen honden ingezet worden, die doormiddel van rontgenfoto's, door de  
Raad van Beheer, een uitslag A-B-C hebben gekregen. Waarbij met een uitslag C alleen een partner met een uitslag A gebruikt mag worden.  

ED =

Ellenboogdysplasie, dit is een ontwikkelingsstoornis aan vooral het kraakbeen van het ellebooggewricht, wat kan ontstaan door erfelijke en omgevings factoren, zoals het genetisch materiaal van de ouders en voorouders, voeding en beweging. Via rontgenfoto's wordt de hond, door de Raad van Beheer op  de volgende punten beoordeelt.
       1 Arthrose
       2 OCD
       3 LPC
       4 Inc.
Wij fokken enkel met fokdieren die voor alle 4 de punten een uitslag VRIJ hebben.

OGEN =

Een fokdier moet iedere 24 mdn ( NLV 12 mnd) door een erkende oogspecialist onderzocht worden op oogafwijkingen. De oogspecialist onderzoekt het oog op 14 punten. Een fokdier moet voor alle punten een uitslag VRIJ hebben om ingezet te mogen worden. Enkele punten zijn:
             1 Cataract = een vertroebeling van de lens, vermindert het zicht en uiteindelijk blindheid
             2 Retina Dysplasie (RD) = waarbij de 2 lagen van het netvlies niet goed aan elkaar vast zitten
             3 Entropion = 1 of beide oogleden krullen naar binnen
             4 Ectropion = het onderste ooglid krult naar buiten
             5 Retina degeneratie (PRA) = blindheid tot gevolg  voor Pcrd-PRA is een DNA-test ontwikkeld, wij fokken enkel met reuen die hiervoor DNA-Vrij  zijn, zodat onze pups deze ziekte niet kunnen krijgen.

Verder zijn er tegenwoordig verschillende DNA-testen beschikbaar voor de Labrador. Deze zijn nog niet verplicht!!

EIC =

Exercise Induced Collapse, de hond heeft last van uitvalsverschijnselen na hevige inspanning. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot boven de 41,5 graden en ze kunnen gaan hyperventileren.

RD/OSD =

Retina Dysplasie ( zie ogen) en OculoSkeletal Dyslasie, dit veroorzaakt skeletafwijkingen, zoals dwerggroei tesamen met kans op blindheid.

HNPK =

Hereditary Nasal Parakeratosis is een extra verhoorning van de neus, die niet meer glad en vochtig is, maar droog, ruw en dik.

De meeste reuen die wij gebruiken zijn op bovenstaande DNA-testen getest en hebben een uitslag VRIJ, wat betekent dat onze pups deze ziektes niet meer kunnen krijgen.

Er zijn nog meer DNA testen voorhanden voor de labrador maar deze worden nog niet veel en/of wisselend gebruikt. De testen die mogelijk zijn o.a: 

CNM = afwijking in de spieren
NARC = afwijking in het zenuwstelsel
SD2 = afwijking van het skelet
DM = afwijking in de aansturing van de achterhand, met verlamming tot gevolg
MH = afwijking in de spierspanning, verhoging van lichaamstemp., een chemische reactie die te maken heeft met calcium
MTM = afwijking van zwakke spierspanning en problemen met ademhaling
HUU = afwijking aan de urineweg
PkDef = afwijking waarbij rodebloedcellen snel worden afgebroken, bloedarmoede
Cystinuria type II-A-1 = afwijking waarbij kristallen en stenen in de nieren en blaas worden aangetroffen

Dan zie je bij de labrador ook steeds vaker Atopische Dermatitis dit zijn ontstekingen van de huid, door allergische reacties op bijv. meelmijten, huisstofmijt, gras- en boompollen. Dit veroorzaakt hevige jeuk, kale plekken, bultjes met tot gevolg infecties. 

Honden in het algemeen krijgen en overlijden zelfs ook steeds vaker aan kanker tumoren, door het hele lichaam heen.

Verder is de labrador gevoelig voor Overgewicht, u als baas zult er dus op toe moeten zien dat uw labrador voor zijn eigen gezondheid niet te zwaar wordt. Dit kan o.a. weer lijden tot gewrichtsproblemen en arthrose vorming. 

Een labrador kan ook nog last hebben van de bijv. de volgende afwijkingen, deze worden meestal geconstateerd bij het eerste bezoek aan de dierenarts als de pup nog bij de fokker is:

Onderbeet of Overbeet, waarbij de onderkaak korter is dan de bovenkaak of de onderkaak langer is dan de bovenkaak.
Een knik in de staart.
Een navelbreuk.
Een hartafwijking/ hartruis
Het niet of nog niet ingedaald zijn van de balletjes.

Als de labrador bij u in huis is, kan tijdens het wisselen van de tanden blijken dat 1 of enkele tanden en kiezen niet doorkomen, of niet aanwezig zijn.

Een blaasontsteking, een oorontsteking of een oogontsteking zijn ziektes die een jonge hond snel oploopt als ze net bij u zijn.
 
Oorontstekingen zijn een bekent probleem bij de labrador. Het regelmatig controleren en schoonmaken van de oren is zeker aan te raden.

Naast bovengenoemde ziektes kunt u natuurlijk nog met tal van andere ziektes, infecties, breuken enz. te maken krijgen.

Daarvoor ook nog enkele informatieve sites:

http://www.labradorkring.nl

https://www.rashondenwijzer.nl/rashonden/labrador-retriever

http://www.hondenziektes.com

http://www.licg.nl/honden

http://www.licg.nl/honden/labrador-retriever

http://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist